niedziela, 19 kwietnia 2015

DORSZ PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI I WARZYWAMI NA PATELNIĘ

Doskonały pomysł na niedzielny obiad (: Smaczny i zdrowy, bez użycia tłuszczu.


Czas przygotowania: ok. 40 minut
Składniki: (ok. 4 porcje)

* 450g dorsza atlantyckiego
* 750g warzyw na patelnię
* 12 średnich ziemniaków
* 1/3 szklanki oleju
* ćwiartka ząbka czosnku
* sok z jednej cytryny
* 4 plasterki cytryny
* trochę margaryny/ masła
* opcjonalnie koperek
(Potrzebna będzie również folia aluminiowa do ryby)


Przepis na dorsza:

Przygotuj folię aluminiową, na każdy płat ryby przygotuj jeden kawałek. Pokrój ją na mniejsze kawałki i połóż na folii. Przypraw ją solą i przyprawą do ryb. Ułóż plasterek margaryny/ masła na każdym płacie. Następnie pokrój czosnek na cienkie plasterki i umieść po kilka kawałków na każdej z ryb. Dodaj gałązkę koperku, skrop dorsza sokiem z cytryny. Ostatnim składnikiem jest cytryna w plasterkach - połóż ją na każdym kawałku. Teraz zamknij szczelnie dorsza w folii i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 20-25 minut.

Przepisu na ziemniaki i warzywa dawała nie będę z prostych powodów - nie ma po co, każdy przyrządza je w podobny sposób.



SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz