niedziela, 19 kwietnia 2015

CIASTO MILKY WAY BEZ PIECZENIA
Proste i szybkie w przygotowaniu



Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki (cała, okrągła blacha)

* 350g kakaowych herbatników petit beurre
* kostka masła
* 3/4 szklanki mleka 2,0%
* 1/2 szklanki cukru
* opak. cukru waniliowego
* 3 szklanki mleka w proszku (polecam z mlekovity)
* opakowanie gotowej polewy czekoladowej
* pół szklanki kakao
* 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
* mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:


Do garnka wlej mleko,cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj ze sobą. Garnek trzymaj na ogniu aż do zagotowania się mleka oraz rozpuszczenia cukru. Odstaw na bok, poczekaj aż ostygnie. Do drugiej miski włóż miękkie masło, Wykorzystaj do tego mikser. Porcjami wlej wcześniej przygotowane mleko z cukrem (cały czas mając mikser na średnich obrotach). Następnie wsyp mleko w proszku (mikser nadal jest na średnich obrotach). Wyłącz mikser kiedy składniki połączą się ze sobą (gęsta masa). Odstaw. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadź połowę przygotowanej masy. Na masie połóż kolejną warstwę herbatników, przykryj ją drugą połową masy. Teraz ułóż kolejną warstwę herbatników i polej je polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp kakao i umieść na kawałku liść mięty. Dla pięknego efektu możesz również ozdobić talerzyk z ciastem owocami.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz