niedziela, 19 kwietnia 2015

CIASTECZKA OWSIANE
Idealne do pracy lub szkoły na 2 śniadanie.



Czas przygotowania: 30-35 minut
Składniki: (10 średnich ciasteczek)

* pół margaryny
* 3 całe jajka
* pół szklanki cukru
* szklanka mąki (typ 450/500)
* 30- 40g orzechów włoskich
* pół szklanki otrąb pszennych
* 2 szklanki płatków owsianych górskich bądź błyskawicznych
* opcjonalnie cynamon

Sposób przygotowania:

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie wstaw margarynę do mikrofalówki na 50 sek, poczekaj aż ostygnie i płynną wlej do miski z jajkami i cukrem. Ponownie wymieszaj, wsyp mąkę i wymieszaj. To jest Twoja baza, teraz płatki i otręby. Do tej samej miski po kolei wrzucaj: pokrojone na małe części orzechy, otręby i płatki. Mieszaj do uzyskania gęstej masy.
Wyłóż ciasteczka na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 20- 25 min. Ciasteczka po wyłożeniu powinny mieć złocisty kolor. Posyp je delikatnie cynamonem.


SMACZNEGO  !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz